Dünya müzik sahnesi; trend olan, yeni türeyen janrlar, gelişen kayıt teknikleri ve her gün ortaya çıkan bir çok yetenekli isim ile dinamizmini korumaya devam ediyor. Tüm bu değişkenlerin arasında son beş yılda müzik dinleme alışkanlıklarımız da çevrimiçi başlığı altında, yani “streaming” üzerinden ilerlemekte ve bu alanda bir çok uygulama hayatımıza girmekte. Müziğin evrensellik damarını hızlı ulaşılabilirlik ile besleyen çevrimiçi müzik dinleme kanallarına kendi topraklarımız yeni bir üye daha ekledi; cubic.fm!

Onur Yavuz, Özgür Akçalı, Erdem Gelal ve Barış Can Aktepe’den oluşan 4 Boğaziçi Üniversitesi mezununun hayata geçirdiği cubic.fm, 180’den fazla ülkede 200 binden fazla dinleyiciye erişen bir çevrimiçi müzik dinleme servisi. Geliştirdikleri servis ile hali hazırda kullandığımız Spotify, Deezer, Youtube ve Soundcloud gibi müzik uygulamalarına rakip olmayı değil, bu uygulamaları tek platformda birleştirmeyi tercih ediyorlar.  Böylelikle hem farklı platformlardan kullanıcıları tek noktada buluşturuyor, hem de bir kullanıcı olarak tüm müziğinizi tek noktada arşivlemenizi sağlıyorlar. Peki bir çok büyük projenin yer aldığı dünya müzik sahnesinde cubic.fm’in yolcuğu nasıl başladı?

2013 yılında katılımcı olarak bulundukları, 1967’den beri müzik ve yaratıcı endüstrileri bir araya getiren Cannes merkezli MIDEM konferansında Deezer ile iletişime geçen ekip, cubic.fm’in Deezer içerisinde bir uygulama olarak yayına geçmesini sağlıyor. Kullanıcısının aktivite, lokasyon, hava durumu ve saat gibi verilerini kullanarak  “Every moment deserves a soundtrack” mottosu ile bizlere çalma listeleri öneren cubic.fm, bu yapısı ile Deezer’ın tüm dünyada en çok kullanılan uygulaması olmayı başarıyor ve 2014 yılında tekrardan MIDEM’e gitme kararı alıyor. Fakat bu sefer katılımcı değil yarışmacı olarak. Ön plana çıkardıkları değişimcilik taraflarını başta bahsettiğimiz müzik sahnesinin dinamizmi ile bir araya getiren ekip, geçmişte Soundcloud’un kazandığı yarışmada “Coup de Coeur” ödülünün sahibi olmayı başarıyor.

Fransa’dan ömürlük motivasyonu ceplerine koyan cubic.fm ekibi, çevrimiçi müzik servisi kullanıcılarının dağınık bir şekilde farklı uygulamalar altında toplanan playlist’lerini tek bir arayüzde toplama fikri ile geçtiğimiz haziran ayında yeni yüzünü bizlere tanıttı. Sadece farklı servislerdeki playlist’leri kendi arayüzünde toplamakla kalmayan cubic.fm, bu servislerin müzik arşivine ulaşmanızı ve bu arşivleri kullanarak yeni playlist’ler oluşturmanızı sağlıyor. Dinleyicilerinin kişisel bazlı duruşuna yeni bir kimlik olmayı hedefleyen cubic.fm, sonsuzluk içinde kaybettiğimiz bir çok şarkı ile de bizleri yeniden kavuşturuyor.

Dijital müzik dünyasındaki sınırları yok etme iddiası ile yoluna devam eden cubic.fm, son güncellemeleri ile Facebook ve Twitter üzerinden kolayca kullanıcı girişi yaparak Spotify, Deezer, Soundcloud, Youtube ve Rdio’da yer alan playlist’lerinize ve beğenilerinize ulaşmanızı ve tag üzerinden playlist aramasına izin veriyor.

Haftalık bir çok konsept playlist’e yer veren Rave Mag, üyelik sorunu ile karşılaşmadan bu playlist’leri tüm takipçileriyle paylaşmak amacını cubic.fm ile hayata geçiriyor. Rave Mag üzerinden yayımlanan playlist’ler hem oluşturulduğu müzik servisi hem de üye olmadan dinleyebileceğiniz cubic.fm üzerinden sizlerle paylaşılacak.

Rave Mag – cubic.fm

to-come-back-full-slide