B

arselona, 18-20 Haziran tarihleri arasında şehrin kültür-sanat kütüphanesinden 22. kez çıkartarak tüm dünya ile paylaştığı ‘Music, Creativity & Technology’ mottolu festivali, Sonar’ı bizlere sundu. İçinde bulunduğumuz hayatın süreklilik esaslarını kusursuza yakın bir organizasyon ile katılımcılarına sunan Sonar, tebessüm eşliğinde masa üstüne yaydığım ve sonrasında unutulmazlar kutumun içine yerleştireceğim bir çok anıma ev sahipliği yaptı.

Teknoloji ve yaratıcılığın kucaklaşması

‘Sonar by Day’ ve ‘Sonar by Night’ olmak üzere iki farklı konseptle katılımcılarını karşılayan festival, gündüz ayağında 4 sahneye yayılan müzikal performanslarının yanında yaratıcı teknolojilerin, yeni tasarım müzik cihazlarının ve bir çok farklı alandan partnerlerin hazırladığı seminerlerin yer aldığı ayrı bir alana da sahipti. Ses dinamizminin çizgi dışına taşan yorumları ile bir çok farklı formu bir araya getiren Sonar +D, hem yol haritası oluşturma hem de ilham kaynağı bulma konusunda fazlasıyla tatmin ediciydi.

Gezegenler arası yolculuk

SonarVillage, SonarHall, SonarDome ve SonarComplex olmak üzere 4 farklı sahneyi barındıran festivalin gündüz bölümü, bizleri güneşin en tepede olduğu andan havanın karanlığa teslim olduğu zamana kadar ağırladı. Festival alanının ortasında açık havada yer alan SonarVillage, DJ ve grup performansları için iki farklı sahne barındırıyordu ve üç gün boyunca hip hop’tan techno’ya, future funk’tan African pop’a kadar bir çok farklı müzik türünü ağırladı.

sonarvillage

 

SonarDome, Red Bull Music Academy’in kanatları altındaki gelecek vaat eden akademi mezunlarının yanı sıra kıdemli eğitmenlerin performans sergilediği bir sahne oldu. SonarHall, kırmızı perdelerle çevrili karanlık bir alanda atmosferine uygun müziklerle bizleri karşıladı. Son olarak SonarComplex, sinema salonu düzeninde ve son derece güçlü bir ses sistemi ile iç içe geçmiş sanat disiplinlerinin yaratıcı sunumlarını sınırlı sayıda katılımcıyla paylaştı.

Ah! Kosmos SonarDome sahneside

Red Bull Music Academy’in el üstünde tuttuğu bir çok yeni projeyi ağırlayan SonarDome sahnesinin konukları arasında geçtiğimiz yıl akademiden mezun olan Ah! Kosmos da vardı. Son günün ikinci performansı olmasına rağmen hatırı sayılır bir kalabalığa karşı geçtiğimiz ay Devonali Records etiketiyle yayınlanan ilk albümü ‘Bastards’tan şarkılarla performans sergileyen Ah! Kosmos, ambient ve drone müzik ögeleri taşıyan müzik tarzı ile SonarDome’un dikkat çeken isimleri arasına girmeyi başardı. Gitarda Emre Maliker ve görsellerde Gizem Aksu ile sahne alan Ah! Kosmos’tan 2 Temmuz’da Köln’de tamamlayacağı mini Avrupa turnesinin oldukça iyi geçtiği bilgisini aldık.

ah-kosmos-basak-gunak-red-bull-music-academy-tokyo

 

Karanlığın egemen olduğu kutsal topraklar

Festivalin son iki gününde kapısını açan Sonar by Night, şehrin merkezinden uzaklaşarak bizlere açık ve kapalı alandaki en büyük sahneleri ile tanıştırdı. Hatta öyle ki yaklaşık 20 bin kişi kapalı bir alanda The Chemical Brothers’ı dinleyebildi. Konsept sahneler arasına çarpışan otomobillerin bulunduğu bir alan bile açan Sonar, günün ilk ışıklarına kadar bir çok önemli sanatçıyı başarıyla ağırladı.

chemicalbrothers_club_sonar2015_arielmartini-25

Gezip, gördüklerin sana kalsın dinlediklerinden haber ver diyenler için festivalde krallığını ilan eden performansları ve kalıcı iz bırakan isimleri listeledim.

Krallığını ilan edenler:

Arca & Jesse Kanda
Kasper Bjørke
Kiasmos
Floating Points
A$AP Rocky
Die Antwoord
Skrillex
Jamie xx
Gramatik
Just Blaze
The Chemical Brothers
Arthur Baker
Double Vision: Atom™ + Robin Fox

Kalıcı iz bırakan isimler:

InnerCut
Alejandro Paz
Palm Traxx
Owen Pallett
Redinho
Bosaina
Fernando Lagreca
DJ Raff
Scuba

Not: Rave Mag olarak Sonar 2015’i bu yazı ile kapatmayacağız. Konsept sanatçı Nadine Nasser’in iş birliğiyle Sonar 2015 için hazırlayacağımız projeyi yakın zamanda sizlerle paylaşacağız.