Albüm Puanı: 5/10

Yayınlanma Tarihi: 10 Haziran 2014
Label: Mute Records

Öne Çıkan Şarkı:

  • EXposed

Techno müziğin dahi çocuğu Richie Hawtin’in esas projesi; 2003 yılından yayımladığı harika çalışması ‘Closer’den beri ara verdiği Plastikman, yirmi yılı aşkın serüvenine ‘EX’ ile dönüş yaptı.

Hayatımda ilk olarak F.U.S.E projesinin Warp Records etiketiyle yayınlanan ‘Dimension Intrusion’ çalışmasında tanıdığım Hawtin, beni çokça derinden etkilemişti. Hatta bu albümü yayınladığı o dönem Orbital, Underworld, Aphex Twin gibi isimlerle aynı anda zikredilmeye başlaması bile çılgınca bir durumdu. Aynı dönem Plastikman projesiyle ‘Sheet One’ albümü çokça sarsıntı yaratmıştı. İşte bu Plastikman projesi aslında efsanevi prodüktör ve minimal – ambient techno’nun kurucusu olarak rahatlıkla addedebileceğimiz Wolfgang Voigt’un (aka Gas, Mike Ink, M:I:5) yarattığı yeni diyarı geliştirip farklılaştırmasıyla elektronik müziğe adını altın harflerle kazıdı.

Fakat 2000’li yılların başlarından sonra Richie Hawtin kulüp kültürünün iyice ayağı düşmesiyle beraber kendini İbiza’ya demir atarak dahiliğini maalesef kaybetti. Önceleri o duruşu, idealistliği ve deneyselliğinden asla taviz vermeyen techno müziğin öncüsü gitti yerine ortam çocuğu, sürekli aynı setleri allayıp pullayıp çalan ve müzikal gelişim namına gram efor sarfetmeyen Hawtin aldı. İşte bu durumun ürünü olarak da ‘EX’ ile karşımıza çıktı.

‘EX’, aslında yıllarca süregelen müzikal dehalığı hoyratça tüketen Richie Hawtin’in bana göre son çırpınışlarıdır. Repetatifliğin tavan yaptığı ve sinir bozucu bir hal aldığı albümdeki çalışmalar sanki copy – paste ürünü. Yenilik adına hiçbir şey olmamasının yanı sıra acemi ve yeni yeni müzisyen olma çabasında 18 – 22 yaş arası bir çaylak bir prodüktöründen elinden dahi çıkmayacak derecede vasat bir albüm.  On bir sene aradan sonra yayımlanan albümün tüm Richie Hawtin çalışmaları arasında en kötü olması uzun yıllardır takip eden insanlara atılmış ağır bir tokat gibi. Düşünün yıllar önce techno müziğin tanrısı olarak lanse edilen ve yarattığı muhteşem çalışmaları tek bir kalemde heba edecek noktaya kadar dayandırmış Mr. Hawtin.

Kulvarındaki en başarılı bir başka isim olan Villalobos’a müzikal çevrelerce son yıllarda “kendini çok tekrar ediyor ve ayrıca çok alemci” gibi tarifsiz sert eleştirilerin onda birinin yapılmadığı Hawtin – ki burada Villalobos her daim özgünlüğü çok güzel bir biçimde muhafaza edip daha da underground bir sound üretmişken, bugün EX albümüyle dj mix, derleme albümlerindeki çalışmalarından minik minik sampling yapıp birleştirip ve mastering – mixing işlemlerinden sonra yayınlamış gibi duruyor.

Richie Hawtin, eskisi kadar orijinal bir şeyler yapamadığının farkında olduğunu düşünmekteyim. Zira daha önce de bahsettiğim o popüler ortam dj sıfatına öylesine sarılmış ki, yarattığı yeni dinleyici kitlesine ancak bu derece bir albüm yedirebilirdi.