Orda bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüzdür. Gitmesek de varmasak da o köy bizim köyümüzdür. Hangi köy peki ? Hepimize anlatılıp öğretilen bir köy kasaba ; dünyanın sıfır noktası kabul ettiği Londra’nın Greenwich kasabası’ndan bahis açtım. Çünkü bu yolu açık gençler ordan çıkma! Şimdiye kadar O noktası olması merakıyla oralara gitmediyseniz ‘Phantogram burdan çıkmış oğlum bi gidip bakalım ‘ merakıyla sizi oralara sürükleyebiliriz!
Biri erkek biri dişi bu grup üyelerimizi tanıyalım. Joshua Carter ve Sarah Barther’ın çocuklukları beraber geçmiş, liseden beri birbirlerini tanıyan iki arkadaş. Sarah Barther ‘ın görsel sanatlar diploması alması onu hayata karşı tatmin etmiyor ve sonucunda grup ortaya çıkıyor. Vokalistlik grup içinde kardeş payı yapılırken Joshua’nın ‘ gitarist benim ama! ‘ demesine karşılık Sarah ‘ klavye de ben ne yapabilirim? ‘ diyor. Grup, ismini seçerken phantom kelimesi üzerinde yoğunlaşıyor sonra rönesans tablolarındaki optik takıntısı az çok grubu da etkisi altına almış olucak ki grup Phantogram isminde karar kılıyorlar. Dipnot olarak Phantogram’ın üste postlanmış dört poz fotoğrafın kırmızılı mavili iki boyutlu görünüme sahip bir çeşit optik ilüzyonu olduğunu söylemeden de geçmeyelim. Grup üyelerinden Josua’nın iki kişiyiz iki boyutluyuz iki kişiden fazla ses çıkarıyoruz bu da 4 poza karşılık gelse alın size Phantogram! gibi bir yorum getirmesinden sempatik ve orjinal bir yaklaşım içinde olduklarını anlıyoruz. Öte yandan Joshua& Sarah genel olarak sıradanlığa tepkililer özellikle büyük yapım şirketlerini ‘ seni süper star yapıcaz gel! ‘ şeklinde alaycı bir tavırla eleştirdikten sonra müzisyenliklerini geliştirmek adına indie yapım şirketleriyle çalışmayı tercih ediyorlar.
Phantogram’ın müzik anlayışı sokak ruhuyla harmanlanmış ekolu, ritimler, elektronik, indie pop, psiko pop olarak ele alınıyor. Gruba karşı yapılan genel eleştiri trip-hopa benzetilme yönünde. Psycodelic melodilerini David Bowie’den ilham alırken shoegaze hallerini My Bloody Valentine çıkışlı olarak gösteriyorlar. 60’lardan French Pop ile old soul müziği temsil eden Motown’un yanı sıra Serge Gainsburg ve Portishead de grubun ilham aldığı isimler arasında.
Grup 2009 ‘da çıkardıkları albümleri Eyelid Movies ile kendilerini dünyaya tanıtmayı başardı. Albümde yer alan parçalardan Mouthful Of Diamonds , When I’m Small MTV’de yayımlanan Skins adlı dizide kullanıldı.
Phantogram – Mouthful of Diamonds
(directed by Drew Norton)
Phantogram – When I’m Small
(directed by Isaac Ravishankara)
Bu parçalara çekilen kliplerde grubun şöhreti açısından ayrı bir ilgi çekici odak haline geldi. Eyelid Moves(2009) albümünden sonra grup, çok geçmeden Running From The Cops (2009) isimli geniş çalışmalarını piyasaya sürdü. En son olarak da 2011 yılında yayımladıkları Nightlife albümleriyle karşımıza çıkıyorlar. Night Life albümlerinde yer alan As Far As I Can See (2011) , Don’t Move (2011) parçalarına çıkarttıkları ayrı singlelar da mevcut.
Phantogram şarkılarına özel dokunuşlardan When I’m Small ( The Rac Remix) , Mouthful Of Diamonds (Alan Wilkis Remix) , As Far As I Can See (Ahnom Remix) başarılı birer yorumlama olarak gösteriliyor.
Phantogram genel olarak kuzey Amerika müzik festivallerinde yer alıyor. Tura çıktığı isimler arasında The Metric , The XX, Beach House gibi isimleri de görmek mümkün. Ayrıca 2012 ‘de The Flaming Lips ile beraber Pink Floyd’un The Dark Side Of The Moon albümünü yeniden yorumladıkları Hangout Music Festival‘inde müzikseverlerin karşısında değişik bir dinletiye imza attıklarını da es geçmemek gerek.
Sonuç olarak iyi bir müzik dinleyicisi olursanız , belki bir gün siz de onları görebilirsiniz ama en azından şimdilik burdan dinleyebilirsiniz !
Phantogram – You are the ocean
Phantogram – Don’t Move