Albüm Puanı: 4/10
Yayınlanma Tarihi: 7 Kasım 2014
Label: Earstrom Records
Dubstep’in mainstream hikayesinin en temel başarılarından biri de hemen hemen herkese bu aksak ritmli müziğin sevdirilmesidir. Bu dönemde Pendulum gibi önemli bir oluşumun ceo’su olan Rob Swire yanına hemşehrisi Gareth McGrillen’ı da yanına alıp Dubstep – Moombahton türlerini güzelce icra etme adına Pendulum’u rafa kaldırarak Knife Party projesini başlattı.
Bu değişimlerle beraber tam zamanlı Knife Party çalışmaları ve ilk kısa çalarları ‘100% No Modern Talking’ ile edm sahnesine sağlam bir giriş yaptılar. ‘Internet Friends’ gibi başarılı bir çalışmayla Knife Party ismi iyice zikredilmeye başlandı. İlerleyen dönemde Swedish House Mafia ile yaptıkları ‘Antidote’ ile epey ses getirdiler. Zaten SHM’nin özellikle liste başarıları, Knife Party’nin başarılı çıkışında etkili oldu. Ardından 2012 yılında ‘Rage Valley‘ kısa çaları ile rüştlerini ispatladılar. ‘Bonfire’, ‘Centipede’ gibi başarılı çalışmalar sundular. Tabii bu arada UMF, Tomorrowland gibi edm odaklı festivallerde boy gösterme durumları iyice fazlalaşmaya başlamıştı. Bir sene sonra yayımladıkları ‘Haunted House’ ile liste başarısı yakaladılar. EP, UK Dance Chart’ta uzun bir süre bir numarada kaldı. Bundan sonraki süreçte Rob Swire, 2014 yılında albüm yayınlayacaklarını belirten söylemleri dile getirdi.
2013 yılının Eylül ayında başlayan kayıt çalışmaları iyice ivme kazansa da albümün ne zaman yayınlanacağı konusu belirsizliğini korudu. Önce yaz ayına yetiştirmeyi planladıklarını dile getirdiler. Ancak daha sonra yaz ayına yetişmesi imkansızlaştı. Albümün kayıt süreci uzadı ve ilk single’ları olan ‘Resistance’ı yayınlamaları bile yaz sonuna denk geldi. Albüm çıkış tarihi dans müziği ortamlarında küçük çaplı bir Chinese Democracy etkisi yarattı. Albümün diğer single’ları ‘Begin Again’ ve ‘Boss Mode’ eylül ayının sonlarına doğru dinleyicilerle buluştu. Ve içinde bulunduğumuz kasım ayının ilk haftasında ise ‘Abandon Ship’ isimli albümleri yayınlandı.
Çok büyük heyecanla dinlemeye koyulduğum albüm beni başan itibaren hayal kırıklığına uğrattı ve Rob Swire hakkında fikirlerimin belirginleşmesinde yardımcı oldu.
‘Abandon Ship’ tam olarak ne yapmaya çalışıldığını anlayamayacağınız albümlerden. Müzikal içerik olarak zayıf, karman çorman kompozisyonlar, tam sizi harekete geçirecekken amiyane tabirle abuk subuk bir nakarat melodisi sizi karşılıyor. EDM türünün zaten son dönemde büyük zarara uğratıldığını düşünürken ‘Abandon Ship’ bu fikri iyice kesinleştirdi.
Rob Swire, aslında zeki biri ancak paranın kokusu nereden geliyorsa o yöne doğru hareket ettiğinden müzikal manada bir çok fail işlere imza atması ile ünlüdür. Pendulum en tepedeyken kendisinin giriştiği garip yollardan sonra ‘Immersion’ adlı facia albümü yayınlamışlardı. Tarih tekerrürden ibaret sözü Rob Swire’ın müzikal kariyerinde yakın zamanda gerçekleşmiş iki facia albüm için dile getirebiliriz. Bu anlamda Pendulum’un ‘Immersion’ı ile Knife Party ‘Abandon Ship’i büyük benzerlikler gösteriyor.
Albümde trap, dancepop, electro house, Dubstep, tam olmasa da bir iki şarkıda görülen moombahton melodisi, electro gibi tam anlamıyla tarz çöplüğü barınıyor. Kompozisyonların hemen hemen hepsinde bir eksiklik, hata, kavram kargaşası mevcut. ‘Give It Up’ ile önceki çalışmalarını ve ‘Begin Again’ ile de Pendulum’u ve Micropenis ile Internet Friends’i refere etse de albümü kurtaramıyor. Zira ne yaptıklarını anlamak çok güç.
Toparlarsak albüm yapılmak istenen durumun tamamiyle reklam, para ve medya tanınırlığı açısından başarılı ancak müzikal anlamda facia olarak nitelendirebiliriz.