Albüm Puanı: 7/10

Yayınlanma Tarihi: 25 Temmuz 2014
Label: Vertigo/Capitol

 

Önce Çıkan Şarkılar:

  • All Eyes on you
  • Symmetry
  • Moments
  • Sonnentanz (Sun Don’t Shine)

 
Salzburg çıkışlı Tobias Rieser ile Adrian Held’in müzikal projesi Klangkarussell, 2012 yılında Sonnentanz’  single’ı ile müzik listelerine damgasını vurup adlarından bolca söz ettirmişti. ‘Sonnentanz’ son yıllarda popülerleşip iyice mainstream noktasına gelen deep house türünün nu jazz soslu harika bir örneğiydi. Şarkı, Will Heard konuk vokalli ‘Sun Don’t Shine’ diğer isimli versiyonuyla iyiden iyiye dillere pelesenk olmayı başardı.

İkili, 2014 yılında ‘Netzwerk’ adlı ilk albümlerinin kayıtlarının bittiğini ve yıl içerisinde yayınlayacağı haberini bizlerle paylaştıktan sonra bir dinleyici olarak ben de merakla bekleyişe geçmiştim. Aslında deep house/tech house türleriyle pek yıldızım barışmasa da neticede gayet başarılı bir single’ın acaba devamı da böyle olur mu diye düşünmeden edemedim.

‘Netzwerk’, temelde iyi düşünülüp tasarlanmaya çalışılmış fakat her ilk single’ıyla iyi bir çıkış yapıp albümü ise tam bir felakete dönen müzikal oluşumların albümleri gibi olmasına ramak kala, kıl payı ile vasat üstü bir noktaya çıkmayı başaran bir çalışma. Zira bu büyük sorunun oluşmasında iki temel etken var; birincisi popülerlik ve önemli liste başarısı getiren çıkış şarkılarının devamından ondan daha iyisini yapma çabasının verdiği buhran durumu müzisyenin kafasındaki şablonu müziğe yansıtamaması ve dolayısıyla albümün felakete dönüşmesi. İkincsi ise albüm yayınlama konusunda yapılan zamanlama hatası. Çünkü önemli liste başarısı elde eden singe’ların ardından gelen albümlerin hep aceleye getirilmesi asıl anlatılmak istenen müziği karman çorman yapıp durumu daha da batırmaktadır amiyane tabirle. İşte ‘Netzwerk’in en büyük sıkıntı ikinci etmende saklı. Şarkılar üzerinde çok fazla düşünülüp detaylı bir şekilde yorumlanmamış. Salt tek bir tarz üzerinden yani deep–tech house çizgisine odaklı olmaması güzel ancak ortada kabaca çorba bir sound olduğunu bariz bir şekilde bizlere hissettiriyor. Ayrıca janrlar arası geçişler çok abuk ve bir o kadar da garip bir durumda gerçekleşmiş. House – indie – alternaive dance etmenleri yeterince albüm içerisine sindirtilmemiş.  Aceleci bir hal baştan sona kadar mevcut.

Fakat tüm bu olumsuzluklara karşın albümün pozitif atmosferi, minimal tatları ve sunshine olarak tabir edilen hissiyatları oluşturması konusunda epeyce başarılı.  Albümün eksik ve sıkıntılı taraflarını tam olarak kapatmasa da önemli ölçde gölgede bırakıyor.

Klangkarussell başlangıç olarak fena olmayan bir albüm ile karşımıza çıktı. Eksik yanları üzerine daha da yoğunlaşılır ve gelişmeye açık bu sound’u daha da düzenli kompozisyonlara evriltilirse o zaman isimlerini elektronik müzik dünyasında duyurmayı başaracaklardır. İyi dinlemeler.