Az çok davula ve ritm müziğine merakı olanların bildiğini düşündüğüm Jojo Mayer & Nerve’ün bu yazıma konuk olmasının sebebi önümüzdeki günlerde Babylon’un yeni kalesi Babylon Bomonti’de ritm severleriyle buluşacak olmasıdır.

Grubun mimarı Jojo’nun müzikle tanışması henüz iki yaşındayken bas gitarist babası Vali Mayer tarafından gerçekleşiyor. O yaşlarda babasının grubuyla Avrupa ve Asya turnelerine katılan Jojo, üç yaşına geldiğinde Hong Kong’da ilk davul performansını sergilemiş. Şanslı çocukluk yıllarından sonra 18 yaşına geldiğinde caz piyanisti Monty Alexander ile çalmaya başlaması Jojo’nun Avrupa’da önemli caz festivallerinde sahne almasına imkan verdi. Aradan geçen süre zarfında Nina Simone ve Dizzy Gillespie başta olmak üzere caz dünyasının önemli isimleriyle aynı sahneyi paylaşan Jojo, artık müzik dünyasının hatrı sayılır davulcuları arasında yerini aldı.

Caz dışında çok farklı müzik türlerinde de kendini gösteren Jojo, The Screaming Headless Torsos, Meshell n’dege Occello, Vernon Reid’s science project, DJ Spooky, the Vienna Art Orchestra, Wolfgang Muthspiel, Harry Pepl, Gerald Veasley, Lunar Crush, John Zorn, Chico Freeman gibi isimlerle yaptığı çalışmalarla kariyerine önemli çalışmalar sığdırmıştır. 2014 yılında Modern Drummer Magazine’in tüm zamanların en iyi 50 davulcu arasına koyduğu Jojo’nun ritmlerine kulak vermek isteyenler aşağıya buyursun.

Jojo Mayer, caz, drum’n’bass, jungle (breakbeat, dub ve reggae) tarzlarını birleştirip kendine has bir tarz oluşturmasıyla ön plana çıkmış bir davulcudur. 1996 yılında New York’ta Prohibited Beatz ismiyle düzenlediği elektronik parti serisiyle tarzındaki değişikliğin sinyallerini veren Jojo’nun Nerve projesi, daha o yıllarda düzenlenen partilerdeki jam session’lar ile ortaya çıktı. Nerve’ün bu şekilde ortaya çıkmasından olsa gerek ki Jojo, bu proje ile albüm kaydedeceklerini hiç tahmin etmediğini verdiği röportajlarda itiraf etti. Nerve grubunun diğer üyeleri bas gitarda John David, synth ve klavyede Jacob Bergson, altyapılar ve sound düzenlemeleriyle ise Aaron Nevezie’den oluşmaktadır. Genel hatlarıyla elektronik müzik yaptığını düşündüğüm grubun kendi sound’ları için yaptığı açıklama projenin müzikal kimliğindeki özgünlüğü gösterir nitelikte.

‘’Nerve sounds like electronic music, but it’s not. It doesn’t sound like jazz or rock, but it is.’’