Albüm Puanı:  7/10

Yayımlanma Tarihi: 08/09/2014
Label: Harvest

 

Öne Çıkan Şarkılar:

1)Waiting Game

2)Warm Water

3)F*** Em Only We Know

 

Hızla değişen ve gelişen müzik dünyasında bir yıl sonra kimin nerede olacağının tahmini neredeyse imkansız olsa da Jillian Banks 2013’de “Before I Ever Met You” single’ı ile hayatımıza girdiğinde bu tahmini oldukça kolaylaştırdı. Banks, inkarı pek de mümkün olmayan manyetik bir alana sahip, sadece müziğiyle değil dinleyicileriyle olan iletişimiyle de çekiciliğini korumakta. Merakla beklediğim ilk LP Goddess sonunda yayımlandı. İlk bakışta Goddess’in, Banks’in yarattığı karanlık ve can acıtan etkiyi yoğun olarak hissettiren bir kayıt olduğunu söyleyebiliriz.

15 yaşında ebeveynlerinin ayrılığı ertesinde yaşadığı zorluğu aşmak için arkadaşının hediye ettiği oyuncak bir klavyeyle kendi kendine başladığı müziği, onu 2014’ün hakkında en çok blog gönderisi girilen müzisyeni olmaya taşıdı. Çünkü başlangıç noktasında istediği her şeyi söyleyebilen, istediği resmi çizebilen, kızgın, savunmasız ya da sadece kendisi olabildiği bir dünyaya adım atan ve onun değimiyle en özgürleştirici duyguyu bulan Banks hala aynı. Bu durumu müziği dışında hayranlarıyla olan ilişkisinde de görmekteyiz. Banks, başlangıçta sosyal medya araçlarını kullanmaktan çok hoşnut değildi ancak dinleyicileriyle de iletişim kurmak istiyordu. Bu sorunu daha önce kimsenin yapmadığı bir biçimde telefon numarasını Facebook sayfası üzerinden paylaşarak çözen Banks, müzisyen-dinleyici ilişkisine organik bir bağ kazandırmış oldu.  Ve gerçekten onu arayan ya da mesaj atan herkese cevap vermesiyle henüz kariyerinin başındayken hayranlarıyla arasında güçlü bir iletişim inşa etmeyi başardı.

14 şarkılık Goddess’ın en büyük ve belki de tek handikapı “Warm Water”, “Waiting Game”, ”Brain”, “Goddess”, “Drowning”, “Beggin for Thread” ve “Someone New” single’larıyla henüz yayımlanmadan yarısını dinlemiş olmamız. Albümün tamamında duygular en çıplak halleriyle tasvir ediliyor. Dinleyicinin kendisini kolaylıkla özne yerine koyabileceği şarkılar üretmekte bir hayli erken ustalaşmasının altında yatan neden belki de sadece bunun için uğraşmaması, müziğinin en özgür hissettiği ifade şekli olması. İlk albümün bir diğer özelliği ise Tim Anderson, Lil Silva, Justin Parker, Jesse Rogg, Shlohmo, Al Shux, SOHN, TEED, Phines West ve Jamie Woon gibi kalabalık bir prodüktör ekibiyle çalışılmış olması.

Aşık olmak hakkında şarkı söylüyorum, öfke hakkında, korku hakkında, güven hakkında şarkı söylüyorum. Seksi hissetmek hakkında ve güvensiz hissetmek hakkında şarkı söylüyorum. Her şey hakkında şarkı söylüyorum ve her biri beni insan yapıyor, beni güzel kılıyor ve tanrıça yapıyor.”

– Jillian Banks,  The Making of Goddess (by Steph Kretowicz)

Albümün açılış şarkısı Alibi’de prodüktör SOHN’nun elektronik ve future-soul etkilerini kolaylıkla görmek mümkün.  Enerjik bass, vokal sample’ları, EDM beat ile harmanlanan şarkının çok katmanlı yapısını vokalin en kırılgan haliyle “I promise I’m usually beter than this. And now I can’t recognize myself anymore. You turned me into this.” diyerek seslenmesi future-ballad’lardan birine dönüştürüyor. Albümün belki de en çarpıcı, atmosferine yön veren şarkılarından biri Waiting Game. Vokal ve piyanonun muhteşem uyumu, hip-hop ritimleri ve synthle buluşan Banks’in aklınızı ele geçiren “What if I never even see you ‘cos we’re both on a stage. Don’t tell me listen to your song because isn’t the same.”  sözleriyle tamamlandığında şarkının çekimine kapılmaktan başka bir şansınız kalmıyor.  You Should Know Where I’m Coming From’da ise piyano, yaylılar ve vokalin sade uyumundan faydalanılan, sözleriyle sonbaharınızı ele geçirebilecek kadar güçlü bir klasik.  F*** Em Only We Know ile bu kadar hüzün yeter diyerek R&B ışıltılarının içine sürükleyen ve Banks’in yatıştırıcı sesinyle aşka ikna eden bir şarkı. Bu iknada elbette TEED’un payını yadsımak doğru olmaz. Yine TEED’un prodüktörlüğünü üstlendiği Warm Water’da ise sevgili müzisyenimiz “I’ll come closer to you. If you come over. I know we’ll go farther. Farther with you. With you I’m in warm water swimming down” diyerek yalınlığın güzelliğini yaşatıyor. Brain, Goddess gibi albümün güçlü yanlarını yansıtan şarkıların yanında bir de kapanış şarkısı Under the Table’ı duyarsanız Banks’in gerçekten bir tanrıça olup olmadığından şüphe duyabileceğinizi düşünmekteyim.  Banks vokalinin piyano ve kemanla ne kadar iyi olabileceğini biliyor ama daha iyi bildiği  bir şey var; hipnotize eden sözler yazmak.

Şu sıralar R&B sahnesinin popüler tanrıçası FKA Twigs olarak geçse de Banks zarafeti, içtenliği ve kendine güveniyle spotların her zaman gerçeği göstermediğini kanıtlıyor. Kariyerinin başında Goddess ile sonbaharınızı ele geçirmesine izin vereceğiniz türden bir albüm sunan Banks’i olgunluk döneminde görmek için şimdiden sabırsızlanıyorum.