Albüm Puanı: 8.5/10
Yayınlanma Tarihi: 6 Kasım 2014
Label: Azeali Banks/Prospect Park
Öne Çıkan Şarkılar:
– Miss Camaraderie
– BBD
– Nude Beach A-Go-Go
– Ice Princess
– Desperado
Harlem çıkışlı ters karakterli, lafını esirgemeyen – sivri dilli – , hip, yaratıcı ve troll şahsiyet Miss Bank$, Yung Rapunxel kod adlarıyla tanınan Azealia Banks, tüm sorunlara rağmen sonunda debut albümünü yayınladı.
‘1991’ EP’siyle haylice gürültü koparan ve ‘212’ single’ıyla ortalığı sallayarak önemli bir popülerlik kazanan Banks, hiç durmadan çalışmalarına devam etmesine rağmen zorlu karakteri ve müzikal bakış açısı yüzünden plak şirketleriyle yaşadığı kavgalı bir dönem geçirdi. Önce müzikal alemin sıra dışı ve önemli plak şirketlerinden XL ile olan bağlantısını koparıp kendini universal çatısı altına attı. Ancak yine plak şirketiyle yaşadığı sıkıntılar albümün çıkış tarihini sürekli ertlemesinden mütevellit hem kendisi ve hem dinleyicileri için büyük bir risk alıp zorlu bir süreçten sonra Universal ile bağlarını koparmasının ardından kısa süre içerisinde albüm kayıtları tamamladı ve sonunda ‘Broke with Expensive Taste’i görücüye çıkardı.
Azealia Banks’in bu kadar çok ses getirmesindeki en önemli faktörler; öncelikle underground sound’ları popüler mecralarla buluşturma derdinde olması ve 1991 EP’sinde Lazy Jay’in yanı sıra Lorn ve Machinedrum gibi önemli prodüktörlerle çalışıp standart hip hop müzik kalıplarına bağlı kalmadan üretimde bulunmasıdır. 2012 yılında yayınlanan ‘Fantasea’ adlı mixtape’inde yapmak istediği müziği önemli ölçüde bizlere anlatan Azealia Banks’in ayrıca AraabMuzik, Drums of Death, Ikonika, Lunice, Munchi gibi isimlerle çalışmaları da kayda değer ürünleridir.
Bu kadar merak uyandırıp sabır sınırlarını zorlayan albüm çıkış tarihini sürekli ertelenmesinden mütevellit ‘Broke with Expensive Taste’den single’lar da düzensiz bir biçimde ortaya çıktı. 2013’ün ilk yarısında yayınladığı ve bana göre çok başarılı ve dehşetengiz müzik videosuna sahip ‘Yung Rapunxel’ single’ı ile yine gündem olan Banks, yaklaşık bir sene sonra paylaştığı ‘Heavy Metal and Reflective’ ve ‘Chasing Time’ ile bizleri yeni albümünün içeriği hakkında daha da bilgilendirmiş oldu.
Kasım ayının başında yayınlanan ‘Broke with Expensive Taste’i ilk dinlediğimde tam olarak benzer olmasa da yarattığı etki ve kreatiflik açısından ‘A Little Deeper’ ve ‘The Low End Theory’ etkisini hissetmek mümkün. Fakat eserlerin bu iki albümdeki kadar çarpıcı bir içeriğe sahip olduğu söylemek gerekir.
Azealia Banks aslında sadece rapper olarak görmek hatalı olur. Bunca zaman buhranlı bir dönemden geçip yılmadan çalışıp yarattığı bu albüm için onu tebrik etmek gerekir. Zira Banks hip hop müziğine bambaşka bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Albüm baştan sona genel dinleyici kitlesinin pek alışkın olmadığı tarzlarla inşa edilmiş. Witch hop, hip house, uk garage, trap, experimental hip hop türleriyle bezeli İngiltere referanslı bass’ların sizi rahatsız edecek noktaya getirme çabası ve hit şarkı kavramının sadece ‘212’ de denk gelmesi dışında albüm tam bir kara delik.
Artık prodüksiyonların salt bir tarzla yapıldığı genellemesini tamamen rafa kaldıran bu albüm, şarkılar içindeki değişimlerle sizi şaşkınlığa uğratmaktan geri kalmıyor. Zaten bu içeriğin belki de en önemli detayı Azealia Banks’in karakteriyle paralel olmasıdır. Pasif – agresif tutumların ölçülü kullanılması şarkı atmosferlerinin genellikle karanlık bir havada devam etmesi albümün diğer güzel detaylarından.
Albümün prodüktör listesi ise cezbedeci başka bir nokta. Lorn ve Machinedrum isimlerinin yanı sıra, UK Garage – Bass müziğin en öenmli isimlerinden MJ Cole, SCNTST, Lil Internet, Apple Juice Kid, AraabMuzik ve albümün en güzel şarkılarından ‘Nude Beach A-Go-Go’ şarkısının prodüktör koltuğunda Ariel Pink’i görmemizle mükemmel bir kadro oluşturulmuş.
Kısa vadede çok büyük popülerlik getirmese de uzun vadede ciddi bir saygınlığı kazandıracak ve Azealia Banks’ın ismini diğer hip hop/rap müzisyenlerinden ayrı bir noktaya koymamıza vesile olacak derece güzel ve başarılı bir kayıt olmuş. 2014 yılının sonlarına böyle bir albümün yetişmesi açıkçası risk üstüne risk alan Banks’in gemileri yaktım nolursa olsun, kafamdakini yapacağım mottosunun bir ürünü.