Albüm Puanı: 9.8/10
Yayınlanma Tarihi: 17 Kasım 2014
Label: Modern Love (2014)
Öne Çıkan Şarkılar:
– How It Was
– No Surrender
– Science And Industry
– Damage
Manchester’ın müziğe son yıllardaki en büyük katkılarından biri kim diye sorsak şüphesiz herkes hep bir ağızdan Andy Stott ismini zikredecektir. Çünkü uzun yıllardır underground techno aleminin en saygın isimlerinden biri olarak Stott’un techno’ya çizdiği rota, en kaba dinleyicilerin heyecandan kendilerini kaybetmesine neden olacak kadar sıradışı, ayakları yere basan ve deneysellikten ödün vermeyen üretimler .
Andy Stott, ‘Luxury Problems’ albümüyle yakaladığı organik sound’un, dub techno’nun yeni açılımlara yelken açmasında öncü olduğundan bu yana elektronik müziğin özellikle de techno’nun sadece dans ettirici bir göreve sahip olmadığını vurgularken (özellikle Merciless dönemi), bir yandan da dar kalıplara hapsedilmiş dub techno’yu daha fazla atmosferik karaktere oturtup klostrofobik yapılanmaya yer vermiştir. Tüm bunlarla beraber kompozisyonları ne çok uzun ne de çok kısa tutma durumundan sıyrılıp “içi dolu” melodi halkasını dinleyicilerin kulaklarına misafir etmekten geri kalmıyordu.
Andy Stott, iki senelik aradan sonra ‘Faith In Strangers’ albümüyle karşımıza tekrar çıktı. Albüm haberi bile orta çaplı heyecan yaratırken “acaba Luxury Problems’ı aşabilecek mi?” sorgulamasına girmeden edemedik. Zira bu üretilmiş klas ve özgün markanın çok kolayca bozulması da mümkün. Ancak daha ilk dinlemeyle beraber Stott farkını tekrar ortaya koyuyor.
Albüm “Time Away” adlı başarılı bir ambient parçasıyla açılıyor. Tuhaf, ürkütücü ve bir o kadar klostrofobik atmosfer sizi sarsmaya yetiyor. Ardından “Violence” ve “On Oath” daha downtempo başlayıp sonlara doğru eteğindeki taşları döküyor. “Violence” şarkısında deneysel noise’un ikinci yarıda devreye girmesiyle albümün Luxury Problems’dan çok farklı olduğunu kabul ediyorsunuz. On Oath ise ortaları doğru Luxury Problems’a selam edip sahneden ayrılıyor. Tam da bu noktadan itibaren albümün seyri değişiyor. Science & Industry, No Surrender , How It Was, Damage dörtlüsünü tam tabiriyle mahşerin dört atlısı olarak tanımlayabiliriz. Dub Techno elementleri daha aleni bir biçimde ortaya çıkıyor. Bu bağlamda Science And Industry, önemli bir görev üstlenip önceki şarkılarla köprü görevi görerek mevzuya dahil oluyor. Ayrıca şarkıda yer yer Massive Attack havası yakalamanız mümkün. Albüm akmaya devam ederken devreye No Surrender giriyor. Rahatsız edici, doksanlar Autechre’ını referans eden post-industrial bir synth melodisi kulaklarınızı belli bir süre rahatsız ettikten sonra devreye aksak ve kesintili melodilerle bezeli noise – dub techno kırması bir pasajlar bütünlüğü giriyor. Sonrasında ise How It Was kulaklarınızda duyulmaya başlıyor. Albümün temel elementlerinin yanına alan muhteşem bir ambient techno – dub techno füzyonu ve albümün en nadide eserlerinden. Küçük çapta Detroit Techno tadları bulunduran, albümün belki de en sert ve en noise hatta radikal şarkılarından biri olan Damage ile mahşerinin dört atlısı tamamlanmış oluyor. Arkasından gelen ve albüme adını veren Faith In Strangers ise experimental techno güdümlü içe kapanık hatlarıyla albümü toparlayıp son düzlüğe girmesine sebep olurken, Lustmord esinlenmeli koyu görüntüsüyle Missing ile kapanış yapılıyor.
Aslında Andy Stott’ın Manchester’ın o Ankaravari klostrofobik gri yapısını taşıyan çalışmalarının son halkası olan bu albüm, fazlasıyla şaşırtan ve rahatsız eden karakteristiğiyle Merciless ve Luxury Problems’a nazaran daha pesimist, daha deneysel ve daha radikal bir çalışma. Özgünlüğü üstüne basa basa göstermekten kendini alıkoymayan Stott, öte yandan temel progresyonların kimyasını yeni formlarla sunma sanatı gerçekleştirirken diğer yandan da senenin en başarılı çalışmasına imza atıyor.