Albüm Puanı: 8/10

Yayınlanma Tarihi: 8 Eylül 2014
Label: FSOLdigital

 

Öne Çıkan Şarkılar:

  1. In Solitude We Are Least Alone
  2. Moments of Isolation
  3. Dying While Being Held
  4. Machines of the Subconscious

 

‘Papua New Guinea’yı ilk dinlediğim zaman ki yaşadığım hissiyatı kelimelere dökemem. Kafamı o kadar allak bullak etmişti ki küçücük yaşıma rağmen yarattığı etkiyi tarif gücüm hâlâ yok. Ancak ‘My Kingdom’ her daim kaçışım olmuştur. Benim için apayrı bir noktada yer alır. İşte bu güzide şarkıların yaratıcıları Gaz Cobain ve Brain Dougans ikilisinin tarihe adını altın harflerle yazdırdıkları müzikal projeleri The Future Sound Of London, diskografilerinin ve 2007 yılından beri yayınladıkları Environment serisinin son halkası olan “Environment Five” kaydını geçtiğimiz günlerde bizlere sundu.

‘Accelerator’dan bu yana kendi içlerinde değişim ve gelişimi her daim esas hedefleri olarak belirleyen ikili, yıllarca süregelen popülizm karşıtlığı; kendilerini ve müziklerini çokça etkilemiş olan Cage, Stockhausen, Schaeffer gibi ulu isimlerin izinden gitmekte bir sakınca görmediler. Zamanın etkileşimini müziklerinde soyutlaşmaya doğru evrilten ikilinin bu mantaliteleri Environment serisinde doruk noktasına ulaşmıştır.

Environment Five; basitçe elektro – akustik hegamonyasında, ambient ve abstrakt müziğin temel yapı taşlarını çok iyi kullanan, folk ve orkestral soslu çok çok ilginç bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor. IDM türüne tamamen bir veda söz konusu. Albümde sadece ambient – techno türüne örnek bir şarkının (Machines of the Subconscious) dışında yukarıda bahsettiğim türleri harmanıyla oluşturulan, karanlık atmosferiyle dinlerken sizi yer yer fazlaca geren, çokça zorlayan ve tek dinleyişte asla hakim olamayacağınız üretimler bütünlüğü olarak açıklayabiliriz.

Tüm bunların yanında, bir elektronik müzik grubuna göre enstrüman çeşitliliği konusunda sizi çokça şaşırtan; özellikle yaylı ve üflemeli enstrümanların yer yer ön planda olması dinlerken şaşırmanıza neden olabilir. Buna örnek olarak; ‘Dying While Being Held’ gibi Amon Tobin şarkısıymışcasına etki bırakabiliyor. Kesinlikle ve kesinlikle fazlaca deneysel, dinlemesi kolay olmayan bu eserin, dinlerken yaşatacağı hissiyatlar ve kazandıracağı bakış açısı hakkında sayfalarca size bahsedebilirim. Ancak abstrakt ve elektro – akustik deneysel müzikle içli dışlı olmanız açısından ilk bu albümü dinlemek sizi çokça yorması da mümkün.

Bu sene çıkan elektronik müzik albümleri içerisinde bambaşka bir noktada yer alan Environment Five kaydı; zorlu, yoğun ve bir o kadar akıl dolu bir eser.