Albüm Puanı: 9/10

Yayınlanma Tarihi: 16 Mart 2015
Plak Şirketi: Aftermath/Interscope

Öne Çıkan Şarkılar:

– King Kunta
– I
– For free?

 

Köken

Kendrick Lamar’ın 16 Mart’ta çıkan ‘To Pimp a Butterfly’ albümünde bir kitap doldurabilecek miktarda kelime, kafiye ve hikaye yer alıyor. Kendrick Lamar’ın memleketi California’nın güneydinde bulunan, günümüzde dünyaca tanınan The Game, Dr Dre ve Ice Cube gibi rapçilerin kariyer başlangıç noktası olan belalı Compton şehri. Belalı dememin sebebi, şehirde gangster çetelerinin ve çete çatışmalarının sayısı, Amerika’da bir çok eyalet ve şehirde hala olduğu gibi çok yüksek olması. Compton’da hep filmlerde gördüğümüz gibi ortamlarda büyüyen, hırsızlıklara, cinayetlere, ırkıçılığa şahit olan, arkadaşlarının ölüm acısını yaşayan bir rapçinin müziğini dinlediğimi albümün ilk şarkısından itibaren hissettim.

Şair

Rap müziğini anlamak her zaman zordur, hem kelime çokluğundan hem de hızlı temposundan. Lamar’ın sözleri de ilk okunuşta anlaşılması güç gelse de irdelemeye başlayınca her şarkının müthiş kafiyeler ile bağlı, çiğ gerçeklikler içeren birer şiir olduğu ortaya çıkıyor. Lamar albüm boyunca ırkçılığa ve Amerika’ya karşı cephe aldığını, ‘Oh America, you a bad bitch/ I picked the cotton that made you rich’ ve ‘You hate my people, your plan is to terminate my culture. You’re fuckin’ evil I want you to recognize I’m a proud monkey, you vandalize my perception but can’t take my style from me’ gibi cümlelerle belli ediyor.

Müzisyen

Albüm alışık olduğumuzdan farklı olarak davul ritimleri ve elektronik altyapılar ile dolu değil, aynı zamanda her müzisyenin cesaret edemeyeceği caz melodiler ve enstrümanların kullanımı da çok fazla, ‘For Free’ şarkısındaki caz saksafon ve piyano ile iki müzik türünü kusursuz bir şekilde birleştiriyor.

Lamar’ın çok katmanlı ses düzeyi ve hızlı dili ile rap sanatı albüm boyunca kusursuzca sergileniyor, bazen (These Walls) 90’lardan hatırladığımız klasik RnB/Hip Hop şarkılarını anımsatan melodiler ile hafızalarımız yenileniyor.

Albüm hep karanlık değil, Lamar yer yer eğlenceli melodi pasajları ile ortamı hafifletiyor. ‘King Kunta’ şarkısı yine sert sözlerine rağmen her duyduğumda eşlik etmemi ve dans etmemi sağlıyor. Andre 3000 – Love Below albümünü dinleyenler de ‘Institutionalized’ şarkısı ile arasındaki benzerliği hissedebilecek.

İtiraf

Albümü dinlerken , özellikle ‘U’ şarkısında büyük bir suçluluk duygusu sezdim, bu albümün de bir çeşit itiraf, günah çıkarma olduğunu düşünüyorum. Gençliğinde yakın bir arkadaşını kaybeden, daha nice insanın yaralanması şahit olan, ünlendikten sonra belki özünden uzaklaşıp bir yıldız olmanın büyüsüne sürüklenip giden Lamar, bu albümü ‘Evine, gerçeğine bir dönüş’ olarak nitelendiriyor.

‘The Blacker the Berry’ şarkısı Amerika’daki Afrika-Amerikalı insanlara karşı yüz yıllardır süren ırkçılığı konu alan, belki albümün en agresif şarkısı olabilir. Bu albümü kaydetmeden önce Nelson Mandela’nın Robben adasında tutuklu kaldığı cezaevini ziyaret etmeye gittiğini söyleyen Lamar, daha önce onlarca dilden duyduğumuz ırkçılık konusunu bir de kendi kelimeleri ile tasvir ediyor. Bir yandan itirafları da bitmiyor, şarkı bu cümle ile sonlanıyor:

‘My hair is nappy my dick is big, my nose is round and wide, So why did I weep when Trayvon Martin was in the street? When gang banging make me killa nigga blacker than me? Hypocrite!’

2PAC

Snoop Dogg, Bilal ve Anna Wise albümün bazı anlarında sürpriz gibi karşımıza çıkıyor, Dr Dre’de bir noktada telefon açıyor ve kafiyelerini ortaya atıyor. Ama sanırım Lamar için en önemli an albümün sonundaki ‘Mortal Man’ şarkısında idolü Tupac Shakur ile yaptığı hayali konuşma. Konuşma boyunca kendi kültürlerinden bahsediyorlar, neler yapılması gerektiği, nelerin değişmesi gerektiğini, fakirliği, zenginliği, akıl sağlığı denen şeyi birbirlerine anlatıyorlar. Depresyon ile uzun zaman savaştığını anlatan Lamar ‘And if I told your secret, The world’ll know money can’t stop a suicidal weakness’ sözü ile ünlü olmak ve gerçek hayat arasındaki ilişiğini özetliyor.

‘To Pimp a Butterfly’ isminden önce albümün isminin To Pimp a Caterpillar – yani kısaltılmış olarak 2-PAC olabileceğini söyleyen Lamar albümün sonunda bir tırtılın hikayesini anlatıyor. Tırtılın dünyaya tüketmek ve ölmek için geldiğini ama geleceğindeki kelebeğin içindeki güzelliğini temsil ettiğini, bu şekilde karanlık dünyada hayata bağlanmak için sebeplerin olduğunu anlatıyor. Albümün verdiği mesajı özetlemek gerekirse, yaşamak için herkesin bir sebebi var, dünya sandığımız kadar kötü değil, kısaca ‘Nigga we gon’ be alright’.